Bestraling

 

Bestraling ofwel radiotherapie is een behandeling van kanker. Door de bestraling worden de kankercellen vernietigd. Hier worden verschillende soorten straling voor gebruikt, zoals röntgenstraling (in zeer hoge doses), radioactiviteit en kobaltstraling. De bestraling kan zowel uit- als inwendig worden toegepast. radiotherapie
De schade aan het omliggende gezonde weefsel wordt geminimaliseerd door het zeer nauwkeurig afstellen van de apparatuur. Bovendien kunnen gezonde cellen beter tegen de bestraling als de tumorcellen.
 

Toepassingen van bestraling

Radiotherapie wordt toegepast bij snel delende weefsels en in die gebieden waar operatief moeilijk gewerkt kan worden (zoals hoofd, keel, mond en hals).Ook wordt bestraling toegepast bij pijnbestrijding, bij vooral botkanker, om een betere kwaliteit van leven te bereiken.

 

Nadelen en bijwerkingen.

Het bepalen van de exacte dosis straling is nog erg moeilijk evenals het aantal malen. Voor de zekerheid wordt boven op het gemiddelde nog een extra dosis gegeven om er zeker van te zijn dat de patiënt genoeg straling heeft gekregen om het tumor weefsel te vernietigen.. Het aantal bijwerkingen is ook enorm groot.

De bijwerking van bestraling is sterk afhankelijk van:
 - de soort straling
 - de intensiteit van bestralen
 - het bestralingsgebied
   Bij bestraling van:
    - het hoofd halsgebied - ontstaan vaak problemen aan de speekselklieren
    - het longgebied - ontstaat vaak schade aan de slokdarm

Veel voorkomende bijwerkingen zijn: misselijkheid, braken, diaree, intense moeheid (zelfs jaren na de bestraling nog), gebrek aan eetlust, afsluiting van vaten, beschadigd darmweefsel, huidklachten, verminderde opname van voedingsstoffen, afname van smaak en reukvermogen, verslechtering van gebit, botafbraak, verbrandingsverschijnselen van de huid en tenslotte verklevingen.

Aantasting van het immuunsysteem is waarschijnlijk de meest ernstige bijwerking. Als het immuunsysteem niet optimaal functioneert, leid dit weer op een verhoogde kans op het krijgen van kanker of uitzaaiingen.

bijwerkingen

 

Het verminderen van bijwerkingen

Na een bestraling moet het lichaam het doodgestraalde weefsel afvoeren. Dit reinigingsproces kan ondersteund worden door het drinken van veel water. Hierdoor wordt de werking van de nieren ondersteund en worden ze minder belast.

veel drinken
Goede voeding is erg belangrijk voor een beter herstel. Verse groenten, fruit en goede vetten met name de omega-3 vetzuren uit vette vis en lijnzaadolie. Het remmen van de groei van kankercellen wordt ondersteund door het innemen van isoflavonen (b.v. genisteïn uit soja), groene thee, rooibosthee, curcuma, zoethout en weipoeder.

De bijwerkingen van radiotherapie, een betere kwaliteit van leven na bestraling en een verhoogde overlevingskans kan men bereiken door het innemen van antioxidanten in de vorm van supplementen aan vitamines en mineralen.
Antioxidanten bieden bescherming tegen schadelijke zuurstofverbindingen, de vrije radicalen genoemd. Deze vrije radicalen zijn de oorzaak van veel ziektes, waaronder kanker.

gezond eten

 

Supplementen

Vitamine A - Uit onderzoek is gebleken dat vitamine A de kankercel gevoeliger maakt voor bestraling. Dit komt omdat vitamine A een immuunstimulerend effect heeft.

Bètacaroteen - Is een carotenoïde die door de lever in vitamine A wordt omgezet. Bij mensen die bestraling via de mondhoek kregen bleek een dagelijkse aanvulling van 75mg bètacaroteen een duidelijke afname te geven van ontsteking van het mondslijmvlies die door de radiotherapie wordt veroorzaakt.

Vitamine C - Is een zeer sterke antioxidant en onmisbaar voor de verhoging van de weerstand van het lichaam. Uit onderzoek blijkt dat mensen die radiotherapie ondergaan en 5 keer per dag 1 gram vitamine C krijgen, beduidend meer effect van de bestraling hebben en bovendien minder last van de bijwerkingen.

Vitamine E - Heeft een remmend effect op de celdeling van kankercellen en versterkt bovendien het effect van radiotherapie, zonder nadelige gevolgen voor het gezonde weefsel.Vitamine E heeft bovendien een gunstig effect op vermindering van verbindweefsel (fybrosis) in het bestraalde gebied dat soms ontstaat door bestraling.

Selenium - het innemen van selenium voorafgaand aan bestraling leid tot minder ernstige bijwerkingen zoals: oedeemvorming, kortademigheid en necrose (afsterven van lichaamsweefsel en cellen).

Melatonine - Naar het effect van melatonine bij bestraling is veel onderzoek gedaan. Daaruit blijkt dat melatonine kan helpen om de bijwerkingen tegen te gaan en tevens zorgt voor een goede nachtrust. Het is één van de sterkste antioxidanten voor ons zenuwstelsel.

Artsen die gespecialiseerd zijn in niet-toxische tumortherapie kunnen bepalen welke stoffen de juiste aanvulling op bestraling zijn voor de individuele kankerpatiënt

Jyoti