Op vakantie

   

Als je op vakantie gaat, heb je een aantal mogelijkheden voor de hond(en).

1.      Oppas aan huis

2.      Uit logeren

3.      Pension

4.      Meenemen  

 

Mogelijkheden

1.      Oppas aan huis

Het is natuurlijk voor de hond erg prettig als hij in zijn vertrouwde omgeving kan blijven en er een bekend en vertrouwd persoon in huis komt om hem te verzorgen. Bijkomend voordeel is dat het huis niet onbewoond blijft en er meteen voor de post en de planten gezorgd zal worden. Het vraagt verder weinig geregel. Wel is het goed de oppas te laten weten waar en hoe je bereikbaar bent tijdens de vakantie. De oppas moet weten naar welke dierenarts hij moet gaan, mocht dat onverhoopt nodig zijn. Het is ook goed om je dierenarts te laten weten dat je op vakantie bent en iemand anders op de hond past en eventueel langs kan komen. Maak met alle partijen duidelijk afspraken over wat wel en niet gedaan wordt. Het kan altijd voorkomen dat er iets gebeurt en je net niet bereikbaar bent voor overleg. Welke kosten mogen gemaakt worden en in welke gevallen mag er overgegaan worden tot euthanasie? Spreek ook af wat er met het lichaam gebeurd: crematie, begraven of destructie. Maak een lijstje met punten voor de oppas. Dat is wel zo prettig. Iedereen weet dan dat er niets vergeten kan worden.

Maak vooraf ook afspraken over een eventuele vergoeding voor het oppassen. Als het een vriendendienst is, is het wel zo aardig om bijvoorbeeld een souvenir uit het vakantieland mee te nemen en bij thuiskomst een bos bloemen of iets dergelijks te geven.  

 

eigen vertrouwde omgeving

2.      Uit logeren

Je kunt de hond ook bij een bekend en vertrouwd persoon thuis brengen. De oppas kan dan veel meer zijn normale dagelijkse patroon volgen dan wanneer hij bij iemand anders in huis is. Het is wel verstandig vooraf de hond daar een aantal dagen te brengen om te kijken of de hond geen heimwee krijgt, blijft eten en zich verder netjes gedraagt.

Ook hier geld: laat weten waar je bereikbaar bent en maak over de eerder genoemde zaken afspraken.

   

heimwee

3.      Pension

Een andere goede mogelijkheid is een pension. Dit vraagt wat meer voorbereiding. Het ene pension is het andere niet. Ga dus eerst zelf kijken of het je daar aanstaat. Hoe gaan ze met de pensiongasten om? Hoe is de hygiŽne? Zitten de honden alleen of met meerdere in een kennel? Hoe vaak worden ze uitgelaten? Zijn er speelweides? Is er een dierenarts verbonden aan het pension? Zijn ze bereid de hond eventueel medicijnen of andere extra verzorging te geven?

Verder zitten pensions vaak al snel vol voor de vakantieperioden. Reserveer dus tijdig een plaats voor je hond en vraag dan meteen welke entingen en papieren de hond nodig heeft. Als de hond jaarlijks geŽnt wordt, is het bij elk goed pension verder nog verplicht de hond te laten enten tegen kennelhoest. Uiteraard maak je met het pension ook afspraken over eventuele dierenartskosten en zorg je dat je bereikbaar bent. Het werkt voor een pension heel prettig om een vast contactpersoon in de buurt te hebben, die ze in geval van nood kunnen raadplegen. Ook bij plaatsing in een pension is het prettig de hond eerst een paar dagen te brengen om te kijken of de hond er zich op zijn gemak voelt en de mensen van het pension kunnen vast aan zijn gedrag en gewoonten wennen.

   

kijk vooraf

4.      Meenemen op vakantie

Mits goed voorbereid, kan het heerlijk zijn voor baas en hond om samen op vakantie te gaan. Het soort vakantie en de plaats van bestemming zal daarop echter afgestemd moeten zijn.

   

 


De voorbereiding

-         Entingen en papieren

Bedenk in de eerste plaats naar welk land je op vakantie wilt. Sommige landen hanteren nog steeds quarantaine: voor de hond het land in mag, moet hij -soms meerdere maanden- in een quarantainekennel verblijven. Voor de meeste landen is het voldoende de hond jaarlijks te laten vaccineren en minimaal 1 maand voor vertrek tegen rabiŽs (hondsdolheid) te laten enten. Daarnaast is meestal een gezondheidsverklaring van de dierenarts noodzakelijk en moeten de dieren dmv een tatoeage of een microchip geÔdentificeerd kunnen worden. De eisen variŽren echter per land. Informeer daarom zodra je weet waar je heen wilt, bij de dierenarts wat de eisen zijn voor dat betreffende land. En vergeet ook niet alle landen waar je doorheen reist! De dierenarts heeft soms de toelatingseisen niet voorhanden, maar kan deze altijd opvragen bij een bepaalde instantie. Voor alle zekerheid kun je ook contact opnemen met het ministerie van buitenlandse zaken van het vakantieland. Zij verstrekken meestal gratis de gevraagde informatie en zijn over het algemeen heel behulpzaam.

   

- Gezondheid

Naast de toelatingseisen, kan de dierenarts je informeren over de mogelijke gezondheidsrisico's voor de hond. Met name teken en andere parasieten in het buitenland kunnen ernstige en soms zelfs dodelijke ziekten veroorzaken. Vooral de landen rond de Middellandse Zee kunnen voor onze honden gevaarlijk zijn. Tegen sommige parasieten kun je beschermende maatregelen nemen, tegen andere niet en dan is het toch beter de hond thuis te laten of een ander vakantieland uit te zoeken.

Denk ook aan het klimaat. Honden die niet gewend zijn aan warmte, kunnen in warme landen makkelijk oververhit raken.

   

pas op voor parasieten

- Cultuur

Informeer ook hoe er in het vakantieland tegen honden wordt aangekeken. In sommige landen zijn honden onrein! In andere landen mogen honden alleen aangelijnd en gemuilkorfd op straat komen. Verder moet je rekening houden met het type vakantie. In musea, kerken en andere bezienswaardigheden zijn honden veelal niet toegelaten. Hetzelfde geldt voor hotels, pensions en restaurants.

 

De reis

Overweeg ook goed hoe je naar het land van bestemming zult reizen. Elk vervoermiddel heeft voor- en nadelen voor de hond en vraagt een aparte voorbereiding. Bedenk dat hoe je ook reist, de hond altijd water tot zijn beschikking moet hebben en van tijd tot tijd zijn behoefte zal moeten kunnen doen.

   

denk om water tijdens de reis

-         Vliegtuig

Voor verre vakantieoorden zul je wellicht het vliegtuig overwegen. Voor de hond is dit echter een van de minst prettige vervoermiddelen. De meeste vliegtuigmaatschappijen staan niet toe dat de huisdieren meegenomen worden in de passagiersruimte. Ze moeten in een speciale reiskennel en worden met de bagage vervoerd. Deze ruimte is niet geÔsoleerd; het is er koud en zeer lawaaiig. Vaak is het verstandig de hond voor de vlucht een lichte sedatie te geven. Realiseer je ook dat de hond gedurende de duur van de vlucht zijn behoefte niet kan doen. Na een lange vlucht kunnen honden een verlamde blaas hebben, met incontinentie tot gevolg. Soms geneest dit na verloop van tijd, maar soms ook niet. Overweeg dus goed of een vliegvakantie met hond werkelijk is wat je wilt.

 

minst prettig

-         Trein

Het voordeel van de trein voor de hond is dat hij bij de baas kan blijven. Belangrijk is wel dat je zorgt dat de overige passagiers geen overlast van de hond hebben. Reserveer een eigen coupe of leg de hond onder de bank. Zoek in ieder geval een plaats waar niet continu mensen langs hoeven om naar het toilet of restauratiewagon te gaan.

   

bij de baas

-         Bus

Voor de bus geldt hetzelfde als voor de trein, maar op de meeste busreizen mogen geen huisdieren mee. Mocht je in het land zelf met het openbaar vervoer willen reizen, informeer dan naar de regels.

   

meestal geen huisdieren

-         Auto

Op vakantie met de auto is voor de hond het meest geschikt. Je kunt onderweg zo vaak stoppen als nodig is om de hond uit te laten en wat lichaamsbeweging te geven. Er zijn speciale waterbakken voor in de auto, zodat het water niet over de rand klotst tijdens het rijden. Als je geen bak neerzet, zul je elke twee uur even moeten stoppen (wat toch al aan te bevelen is) en de hond de kans moeten geven iets te drinken.

Zet de hond vast achterin aan een haak of op de achterbank in de gordel. Zet de hond niet vast aan de halsband, maar aan een speciaal daarvoor bestemd tuig!

Veel honden vinden het heerlijk om met hun kop uit het raam te hangen tijdens het rijden. Dit is niet alleen gevaarlijk, maar kan ook de oorzaak zijn van ontstoken ogen en oren. Als je toch met open ramen wilt rijden, is het handig een soort traliewerkjes in de openingen te zetten. Dit voorkomt op parkeerplaatsen ook dat vreemden ongevraagd hun hand naar binnensteken om de hond te aaien of met andere bedoelingen.

Gebruik de auto niet als veredelde bench tijdens de vakantie. De auto wordt veel te warm, ook in de schaduw en met de ramen open. De kans dat je hond oververhit raakt en het niet overleeft is levensgroot.

 

meest geschikt

-         Boot

Honden kunnen prima mee op de boot. Neem wel veiligheidsmaatregelen, zoals niet zonder toezicht aan dek en zorg dat de hond niet overboord kan vallen of springen.

Als je tijdens de reis een oversteek moet maken, informeer dan of honden aan dek mogen of in de auto moeten blijven. Op sommige oversteken mogen ze helemaal niet mee.

 

meest geschikt

- Fietsen

Een fietsvakantie lijkt ideaal, maar het is voor de hond al snel te zwaar. Je zult vooraf de hond goed moeten trainen en dan nog bijzonder zorgvuldig moeten zijn met het gereden tempo, de af te leggen afstand per dag en de warmte. De voetzolen van de hond zullen ernstig te lijden hebben. Controle bij elke pauze is absoluut noodzakelijk.

Voor kleine honden kun je overwegen een mand op de fiets te zetten, waar hij het grootste deel van de tocht inzit. Voor grote honden kan een fietskar uitkomst bieden. Bedenk wel dat het voor een hond niet leuk is urenlang stil te moeten zitten in een mand of kar en dat dagen na elkaar.

Het is natuurlijk heerlijk als je op de plek van bestemming kunt fietsen met de hond.

 

snel te zwaar

- Wandelen

Wandelvakanties zijn bij uitstek geschikt voor honden. Maar ook hier geldt dat het zwaar kan zijn voor de hond. De meeste honden zijn immers niet gewend dagelijks een paar uur te wandelen.

Houd er ook rekening mee dat onze honden veel dingen niet gewend zijn en daardoor in de problemen kunnen komen. Denk maar aan wildstromende rivieren, de zee, wankele bruggen, afgronden, enz. Roep de hond dus tijdig bij je of houd hem in gevaarlijk terrein aan de lijn.

   

bij uitstek geschikt

Overnachtingen  

In sommige hotels, pensions en hutten zijn honden welkom. Informeer bij de balie naar de regels en zorg dat de andere gasten geen last van de hond hebben. Als je de hond alleen laat op de kamer, hang dan een bordje aan de deur, zodat de schoonmakers weten dat er een hond is. Leg kleden op bedden en stoelen om te voorkomen dat de hond daar haren of zand op achterlaat. Het is ideaal als de hond in de kamer in een bench gehouden wordt, mits de hond een bench gewend is.

Er zijn ook campings waar honden welkom zijn. Meestal zullen ze aangelijnd moeten zijn en uiteraard moeten ze buiten het terrein van de camping uitgelaten worden. Als je hond erg waaks of blafferig is, zoek dan een rustige plek, waar niet veel langsgelopen wordt. De hond kan bij de tent of caravan prima aan een lange lijn gelegd worden. Leg de hond niet vast aan zijn halsband, maar aan een tuig en zorg dat de hond niet tot op het pad kan komen.

   

bench

Verzorging

 

-         Eten en drinken

De verzorging van de hond vraagt tijdens de vakantie wat extra zorg. De kans is groot dat het merk voer dat je gewend bent te geven, niet verkrijgbaar is. Je kunt voldoende voer meenemen voor de hele vakantie of ter plaatse ander voer kopen. Als je je eigen voer meeneemt, houd er dan rekening mee dat de hond tijdens de vakantie vaak veel actiever is en meer voer nodig heeft. Als je ter plaatse voer wilt kopen, wen hem dan langzaam aan dat voer, zodat hij geen diarree krijgt.

Ook het drinkwater kan aanleiding zijn tot diarree. Als je hond snel darmklachten heeft, is het verstandig het water eerst te koken of bronwater zonder prik voor je hond te kopen.

 

pas op met drinkwater

-         EHBO

Tijdens de vakantie is de kans op ongelukjes toch wat groter. Neem niet alleen voor jezelf, maar ook voor de hond EHBO-spullen mee: pincet, steriele gaasjes en verband, tekentang en een boekje over EHBO bij honden. Ook medicijnen kunnen uitkomst bieden. Neem iets mee tegen diarree en braken, een middel tegen reisziekte, oogzalf en een ontsmettingsmiddel. Veel alternatieve behandelwijzen, zoals homeopathie of Bach Bloesem Remedies zijn zeer geschikt als eerste hulpmiddel. Als ontsmettingsmiddel kan Biotex groen gebruikt worden. Alcohol is ook uitstekend en kan tevens gebruikt worden om de hond bij oververhitting te koelen. Als het in het vakantieland moeilijk is om aan antibiotica te komen, kun je je dierenarts vragen een kuurtje mee te geven.

Als de hond medicijnen gebruikt, neem die in voldoende hoeveelheden mee. Let er wel op dat de meeste medicijnen koel bewaart moeten worden. Voor veel landen is het raadzaam middelen ter bestrijding van vlooien en teken mee te nemen.

Zodra je op de plek van bestemming bent, is het verstandig te informeren waar de dierenarts te vinden is en hoe je die in geval van nood kunt bereiken. Stel een bezoek aan de dierenarts niet te lang uit. Bedenk echter wel dat in veel vakantielanden het niveau en de mogelijkheden minder zijn dan in Nederland.

   

neem ook voor je dier(en) EHBO spullen mee

-         Warmte

Een extra waarschuwing voor de warmte is hier op zijn plaats. Veel honden zijn niet gewend aan hoge temperaturen en kunnen makkelijk oververhit raken. Laat de hond niet achter in auto of caravan. Ook een tent kan veel te warm worden. Zorg dat de hond altijd in de schaduw kan liggen en zorg dat hij altijd drinkwater tot zijn beschikking heeft. Als de mogelijkheid er is, laat de hond dan lekker zwemmen om af te koelen. Laat de hond niet uren spelen en rennen als het warm is.

Als de hond onverhoopt toch oververhit raakt, is afkoelen levensreddend. Afkoelen door de hond te overgieten met alcohol werkt het best. Heb je geen alcohol, ga dan met de hond het water in. Ondersteun de hond en maak hem zo nat mogelijk. Als er geen water in de buurt is, giet dan water over hem heen, maak doeken nat of gebruik ijsklontjes. Alles is goed, als de hond maar afkoelt. De hond mag wel zelf drinken, maar ga geen water in de bek gieten. Ze verslikken zich makkelijk.

Zodra de hond wat is afgekoeld, moet hij naar de dierenarts. Ga niet met de hond een auto in voor hij is afgekoeld! De auto is vaak erg warm en kan de dood van je hond betekenen.

Honden met dikke vachten of met een zwarte vacht, lopen het meeste risico. Overigens beschermen vachten niet alleen tegen de kou, maar ook tegen de hitte. Scheer of trim je hond dus niet kaal voor je op vakantie gaat.

   

afkoelen

-         VermistÖ..

Het kan natuurlijk gebeuren dat de hond zoekraakt op een wandeling of door een onverwachte gebeurtenis. Wees hierop voorbereid. Zorg dat de hond een adreskoker draagt met zowel het adres thuis als het vakantieadres. Check voor je op vakantie gaat of de tatoeage of microchip nog leesbaar is.

Bij vermissing kun je een aantal dingen doen. Zoek op de plaats waar de hond zoekgeraakt is en ga bij de auto en de overnachtingplaats kijken. Wanneer je niet langer kunt zoeken, laat dan op de plek waar je de hond het laatst gezien hebt, een kledingsstuk met je eigen geur achter. De kans is aanwezig dat de hond terugkomt en je hem daar de volgende dag aantreft.

Meld de vermissing meteen bij de politie en eventuele andere instanties, vergelijkbaar met Amivedi en de Dierenbescherming hier. Ga ook naar de dierenarts en het plaatselijke asiel. Vraag ook je vakantieburen uit te kijken naar je hond.

   

laat je dier een adreskoker dragen met zowel je adres thuis, als vakantieadres

-         Voorkom overlast

Voorkom overlast door je hond. Laat de hond niet blaffen, houd hem aan de lijn op plaatsen waar dat nodig is en ruim de poep op. Allemaal zaken die heel normaal zouden moeten zijn, ook thuis, maar extra belangrijk worden als je ergens te gast bent.

   

Samenvatting  

Op vakantie met de hond is genieten voor baas en hond. Denk na over hoe je naar de plek van bestemming wilt reizen en welk type vakantie wat je wilt. Bedenk wat er in het vakantieland wel en niet mogelijk is met de hond en wees voorbereid op kleine ongelukjes.

 

extra voorbereiding

Met de hond op vakantie vraagt dus wel wat extra voorbereiding en soms is het verstandiger de hond bij een oppas of in een pension achter te laten. Wil je de hond toch meenemen op vakantie, informeer dan ruim van te voren bij de dierenarts naar de benodigde entingen en mogelijke gezondheidsrisico's voor de hond.

 

Prettige vakantie!  

 

 

 

 

Jyoti