Slechte eters

   

 

Een veel gehoorde klacht bij o.a. kleine en werkhonden, is slecht eten. Uitgaande van een volwassen hond van 25 kg en een gemiddeld voer, zal de hond ongeveer 400 gram per dag nodig hebben. Voor jonge, nog groeiende dieren kan dit tot 2x zo veel zijn, dus zo’n 800 gram per dag. Honden die dagelijks werken, hebben ook extra voer nodig, vergelijkbaar met de hoeveelheid voor jonge, groeiende dieren. Honden die slechts een of twee keer per week een uurtje jagen of bijvoorbeeld behendigheid doen, hebben geen verhoogde energiebehoefte en hoeven dus geen extra voer aangeboden te krijgen.

 

Veel eigenaren vinden dat hun hond niet alleen slecht eet, maar ook te mager is. Slechts zelden is een hond ook daadwerkelijk te mager. De meerderheid van de honden in Nederland is te dik! Neemt een eigenaar als maat voor wat zijn hondje zou moeten wegen nu als norm ‘de gemiddelde hond’, dan streven veel eigenaren dus naar een te dikke hond. Omdat ze de hond dikker willen zien, geven ze de hond meer te eten, maar deze weigert dat op te eten en wordt daarmee ‘een slechte eter’?! Terwijl de hond in feite zijn natuur volgt en eet naar behoefte, niet meer en niet minder. Gelukkig hebben veel werkhonden dit natuurlijke instinct nog in zich!

 

meerderheid te dik

Natuurlijk zijn er ook gevallen waar de klacht slecht eten en/of te mager terecht zijn. Een hond die echt slecht eet, zal altijd te mager zijn. Andersom, een hond die te mager is, hoeft niet altijd een slechte eter te zijn.

Als een hond te mager is, kunnen twee factoren een rol spelen.

 

  1. Achterliggende aandoeningen

Een hond kan te mager zijn of worden door allerlei aandoeningen, zoals maagdarmproblemen of een schildklier die te snel werkt. Meestal zullen er dan nog andere symptomen zijn (braken, diarree, hyperactief). Problemen met het gebit of met slikken, kunnen ook een oorzaak zijn van slecht eten. Deze honden willen vaak wel eten, maar kunnen het niet. Een succesvolle behandeling van de aandoening zorgt er voor dat de hond ook op gewicht komt.

Een geheel andere achterliggende oorzaak kan zijn dat de hond gevoelig is voor sfeer en stemmingen en daardoor niet lekker in zijn vel zit en niet wil eten.

 

  1. Voeding

Bij een slechte kwaliteit voer krijgt een hond niet alle benodigde voedingsstoffen binnen. Bij de fabrieksmatig bereidde voeders komt dit niet meer voor. Als een gezonde hond voldoende voer aangeboden krijgt en dit opeet, zal de hond niet te mager zijn.

Maar wat nu, als de hond de aangeboden juiste hoeveelheid niet opeet en dus een echte slechte eter is?

 

benodigde voedingsstoffen

Wat u niet moet doen

Als een hond niet genoeg eet, het voer niet lust, zijn veel eigenaren al snel geneigd een ander merk te proberen. Dit lijkt vaak wel even in de smaak te vallen, maar vervolgens neemt ook dat weer af en nemen ze nog maar eens een ander merk. En nog eens en nog eens en nog eens en…... Verandering van spijs doet eten, maar helaas meestal slechts tijdelijk, het lost niet echt iets op. Bovendien verhoogt het steeds wisselen van voer de kans op voedingsallergieën.

 

Omdat de hond slecht eet, zijn eigenaren geneigd om de hele dag eten te laten staan, zodat de hond kan eten wanneer hij wil. Een hond wordt zo echter niet gestimuleerd om te eten. Als u zelf de hele dag (de geur van) eten om u heen heeft, zult u merken dat op een gegeven moment uw eetlust verdwijnt. Dit geldt voor een hond evengoed. Ook het geven van tussendoortjes als koekjes is uit den boze. Het remt eerder de eetlust dan dat het dat stimuleert en het is nog slecht voor de gezondheid ook.

 

remt eetlust
Veel slechte eters krijgen eens in de zo veel tijd uit pure wanhoop dan maar pens, hart, kip of iets anders, wat ze wel lekker lijken te vinden. Op zich zijn dit voedingsmiddelen die prima deel uit kunnen maken van het rantsoen voor een hond. Maar in feite houdt het geven van lekkere hapjes als het dier slecht eet, dit slechte eten in stand. Hij wordt er immers voor beloont met wel hele lekkere dingen.

 

Ook extra aandacht geven door bijvoorbeeld erbij te blijven staan en de hond steeds aan te moedigen ‘toe maar’, ‘neem nog maar een hapje’ of hem zelfs uit de hand te voeren, werken belonend en houden dus het slechte eten in stand.

 

aandacht geven

Soms eet een hond ineens wel in een redelijk tempo de bak leeg. Veel eigenaren willen dan profiteren van het feit dat de hond wel eet en geven hem nog een portie. Op dat moment krijgt de hond dan weliswaar een flink portie binnen, maar meestal volgt daarna een periode van nog slechter eten dan normaal.

 

niet extra geven
Wat u wel kunt doen  

Kies een kwalitatief goed voer en blijf daarbij. Als de hond het echt niet lust, kunt u een keer van merk wisselen. Vaak is diepvriesvoer en blikvoer smakelijker dan droge brokken. Blikvoer, evenals diners raadt ik echter om andere redenen niet direct aan. Heel goed is om het voer zelf te gaan bereiden, maar dit vraagt wel wat kennis en tijd.

 

kwalitatief goed voer

Geef de hond 2 tot 3 maaltijden per dag. Haal de bak na maximaal 15 minuten weg, leeg of niet.

 

Een andere optie is om stoffen toe te voegen die de eetlust bevorderen. Vet (schapenvet of scheutje olie) is heel goed, ook omdat het veel energie bevat. Een andere bekende is zout (jus), maar dat is erg belastend voor de nieren en dus niet aan te raden. Ook natuurlijke middelen als rozemarijn en sinaasappelolie opgelost in honingwater kunnen goed werken. Daarnaast bieden oa edelsteentherapie, Bach Bloesem Remedies en homeopathie goede mogelijkheden voor de behandeling van slechte eetlust.

 

alternatieve geneeswijzen
Samenvatting

 

Veel werkrassen houden zichzelf van nature in goede conditie en eten naar behoefte, niet meer en niet minder. Bij honden die slecht eten en mager zijn moet bekeken worden of er achterliggende oorzaken een rol spelen en de kwaliteit van het voer beoordeelt worden. Met name de natuurgeneeswijzen kunnen ingezet worden bij honden die slecht eten. Maar meestal is ‘slecht eten’ meer een probleem van de eigenaar dan van het dier!

 

achterliggende oorzaken

 

 

 

 

Jyoti