Reisziekte bij honden

 

 

Inleiding

 

Reisziekte komt relatief vaak voor bij honden. Door voor het evenwichtsorgaan ongewone bewegingen wordt de hond als hij daar gevoelig voor is, misselijk en kan gaan gapen, slikken, kwijlen en braken. In extremere gevallen wordt de hond lusteloos. Omdat ze zich niet lekker voelen, kunnen ze ook gaan piepen of janken. Blaffen en ander ongewenst gedrag in de auto, heeft meestal een andere oorzaak dan reisziekte. Vaak groeien honden er rond de leeftijd van een jaar over heen of leren met training het autorijden min of meer te accepteren. Sommige honden blijven echter hun hele leven last houden van reisziekte en hebben medicijnen ter ondersteuning nodig.

 

medicijnen ter ondersteuning

Enkele tips:

 1. Geef de hond ongeveer een uur voor de autorit een kleine maaltijd. Het maagdarmkanaal mag niet leeg, maar zeker ook niet te vol zijn. Laat de hond ook goed uit van tevoren.

 2. Rijd rustig.

 3. Zorg voor frisse lucht (raampje open) en vermijd de lucht van benzine, tabak en eventuele luchtverfrissers.

 4. Als de hond last heeft van reisziekte en naar buiten kan kijken, zorg er dan eens voor dat hij niet kan kijken door de ramen te blinderen of de hond in een bench te stoppen en daar doeken overheen te leggen. Ook andersom: als de hond niets kan zien, zorg dan dat hij wel naar buiten kan kijken. Soms is dat al genoeg om van de reisziekte verlost te zijn.

 5. Een strip onder de auto om de statische elektriciteit af te voeren kan helpen.

naar buiten kan kijken

Training

Het doel van de training is om de auto stapsgewijs (weer) leuk maken. Volg de stappen en ga pas door met de volgende stap als de hond volledig ontspannen blijft. Als de hond toch weer angst vertoont of symptomen van reisziekte krijgt, bent u te snel gegaan in de opbouw en moet u een aantal stappen terug tot het niveau waar de hond nog wel ontspannen is en geen klachten vertoont.

 1. Neem de hond mee naar buiten en ga in de buurt van de auto spelen. Geef regelmatig wat lekkers.

 2. Breidt dit uit naar spelen en lekkers geven in de auto terwijl deze gewoon stilstaat en met de deuren open. Als dit goed gaat, kunnen de deuren een voor een dicht.

 3. Vanaf dit punt, hebt u een assistent nodig. Als stap 2 goed gaat, wordt de motor gestart door de assistent, terwijl uzelf met de hond blijft spelen en blijft belonen met lekkers zolang het goed gaat. Laat de motor heel even draaien zonder weg te rijden. Bouw deze tijd langzaam op.

 4. Wanneer de hond geen onrust vertoont bij het stilstaan met een draaiende motor, kunt u heel rustig een paar meter rijden. Zodra de auto stilstaat, kunt u weer spelen en eventueel wat lekkers geven. Denk erom; als de hond weer symptomen krijgt, dat u hem niet beloont en een aantal stappen teruggaat in de training.

 5. Rijd steeds een stukje verder en zorg dat de hond na de rit altijd iets leuks kan verwachten, zoals een bos- of strandwandeling. Vermijd zoveel mogelijk autoritjes waar negatieve associaties aanzitten, zoals naar de dierenarts, trimsalon of pension.

 

stapsgewijs

Middelen

De gehele aanpak van reisziekte kan goed ondersteunt worden met b.v. een combinatie van Bach Bloesem Remedies, homeopathie en/of acupunctuur. Dit komt dus niet in plaats van de andere maatregelen!
Middelen die u zelf kunt proberen zijn:

 • Rescue Remedie: voor de rit enkele druppels direct in de bek. Zonodig tijdens en na de rit herhalen.

 • Prodier Reisziekte: volg de aanwijzingen op de verpakking

Wanneer dit alles samen onvoldoende helpt, is het verstandig een afspraak te maken voor een consult, waarin gezocht wordt naar een middel of combinatie voor dit individuele dier.

niet in plaats van de andere maatregelen

 

Jyoti