Chiropractie

 

 

Wat is chiropractie?

 

Chiropractie is een geneeswijze die zich richt op het herstel van de normale beweeglijkheid van alle gewrichten in het lichaam en de functie van het zenuwstelsel optimaliseert. Hierdoor functioneert het hele lichaam beter.
Het is een therapie waarbij de wervelkolom met de handen gemanipuleerd wordt. De wervelkolom beschermt het ruggenmerg, dat samen met de hersenen het centrale zenuwstelsel vormt. Wanneer de wervelkolom haar normale beweeglijkheid en flexibiliteit verliest, komen de zenuwen die uittreden tussen de wervels, onder druk te staan. Dit leidt tot stijfheid, verhoogde spierspanning, pijn en verminderde prestaties. Door deze functiestoornissen in de wervelkolom op te heffen, kunnen zenuwimpulsen onbelemmerd hun doel bereiken, waardoor weefsels en organen weer goed kunnen functioneren.

 
Chiropractie onderzoek

 

Na het inventariseren van de klachten en een algemeen onderzoek, volgt een beoordeling van de houding en het gangwerk van het dier en een orthopedisch en neurologisch onderzoek. Tot slot volgt het chiropractisch onderzoek waarbij elk gewricht apart wordt onderzocht en beoordeeld.Chiropractie houdt zich bezig met afwijkingen binnen het normale bewegingsbereik van gewrichten. Afwijkingen die kunnen optreden zijn:
    - een verminderde beweeglijkheid
    - vastzitten in de neutrale positie
    - vastzitten in een scheve stand
De afwijkingen in de gewrichten worden ‘’vertebrale subluxatiecomplexen’’ genoemd en ontstaan ten gevolge van trauma, tensie (spanning) en toxinen (giftige stoffen, waaronder ook medicijnen). Bij trauma moet niet alleen gedacht worden aan valpartijen en andere ongevallen, maar juist ook aan microtrauma’s die ontstaan door de gewone dagelijkse activiteiten. Vooral dieren waarmee intensief getraind en gesport wordt hebben een grotere kans op blessures en microtrauma’s. De subluxatiecomplexen die hierdoor ontstaan, kunnen de prestaties negatief beïnvloeden en op den duur voor allerlei afwijkingen en klachten zorgen.

Subluxatiecomplexen in de wervelkolom zijn vaak een reden voor compensaties in beweging of houding. Het dier kan proberen pijn te vermijden door zijn gewicht anders te verdelen of door bepaalde bewegingen niet meer te maken. Als de wervelkolom op één plek niet goed functioneert levert dat een extra belasting op voor andere wervelgewrichten. Daardoor kunnen secundaire subluxatiecomplexen optreden op andere plaatsen in de wervelkolom, die de problemen verergeren.

 

Blokkade: door bewegingsbeperking van een gewricht wordt de zenuw afgeklemd. Het gevolg is verstoring van de informatie-overdracht, funktieverlies en PIJN.

Chiropractie behandeling

 

Chiropractie wordt vooral gebruikt bij kreupelheden en nek- en rugklachten. Daarnaast kan het klachten als stijfheid en stram lopen, incontinentie, obstipatie en likplekken effectief behandelen, maar ook patiënten met meer internistische klachten als hartproblemen, verminderd uithoudingsvermogen en blaasverlamming kunnen baat hebben bij chiropractie. Voor oudere, geriatrische dieren geldt dat de kwaliteit van leven vaak aanzienlijk verhoogd kan worden.

De gevonden subluxatiecomplexen kunnen op twee manieren behandeld worden:
1. mobilisatie: hierbij wordt het gewricht bewogen binnen het normale bewegingsbereik.
2. manipulatie: hierbij wordt een korte, snelle kracht uitgeoefend op een specifieke plaats zo dicht mogelijk bij het gewricht. Kenmerkend voor de manipulatie is dat deze met weinig kracht maar met hoge snelheid gebeurt (adjustment).

Deze technieken corrigeren een afwijkende stand en herstellen de beweeglijkheid, waardoor de zenuwtoevoer hersteld wordt en het lichaam zichzelf kan genezen.
De spieren rond de gewrichten worden anders belast en toxinen komen vrij, waardoor het dier de eerste dagen wat spierpijn kan hebben. Het is daarom verstandig het dier de eerste dagen gedoseerde beweging te geven en vooral niet te zwaar te belasten.
Ook kan het zo zijn dat door het doorbreken van compensaties een onderliggend probleem naar voren komt, iets wat mogelijk eerder niet opgemerkt kon worden. Dat kan dan de mogelijkheid bieden om de werkelijke oorzaak aan te pakken.

Bij een puur chiropractisch probleem zijn twee tot drie behandelingen meestal voldoende. De pezen, banden en spieren rondom de gewrichten hebben zich aangepast aan een afwijkend bewegingspatroon, en zullen zich na de adjustment opnieuw moeten aanpassen. Dit vraagt wat tijd en een aantal behandelingen voordat het lichaam in staat is de correcte manier van bewegen ook zelf te onderhouden, hoewel we heel vaak na de eerste behandeling al een duidelijke verandering zien.

Na de eerste chiropractische behandeling, vind de eerste controle meestal na ongeveer 2 weken plaats en na enkele maanden veelal de laatste controle. Aangeraden wordt honden en katten twee maal per jaar te laten controleren, sporthonden en zieke dieren vaker.

Zijn er meer dan 3 behandelingen nodig, dan betreft het meestal een probleem dat al langer bestaat of zit er een andere aandoening achter.

 

 
mobilisatie

 

manipulatie

Mogelijke symptomen

 

Onderstaande lijst is niet volledig, het geeft een idee van welke klachten allemaal met chiropractie behandelt kunnen worden.

Abnormale houding
Niet soepel bewegen
Onduidelijke of wisselende kreupelheden
Kreupelheden waarbij geen probleem in de betreffende poot gevonden kan worden
Nek- en rugproblemen
Pijn bij bepaalde bewegingen
Pijn bij optillen
Stijfheid, niet graag willen bewegen
Niet meer willen rennen
Vermijden andere honden
Niet meer willen spelen
Moeite met traplopen, springen
Verminderde prestaties in de sport
Overgevoelig bij aanraken
Niet geborsteld willen worden
Onvoldoende bespiering
Beperkt of verminderd prestatievermogen
Moeite met traplopen, springen
Likeczeem aan de poten
Terugkerende oor- / anaalklierontstekingen
Terugkerende maagdarmproblemen
Jeukklachten
Incontinentie
Gedragsproblemen
‘’Zit niet lekker in z’n vel’’

 

 

Tot slot

 

Chiropractie is niet alleen een effectieve geneeswijze bij een grote verscheidenheid aan klachten, maar kan ook afwijkingen ontdekken voordat het tot klinische problemen komt en zo dus preventief werken. Kleine afwijkingen hoeven nog niet zichtbaar te zijn, maar kunnen wel het begin zijn van grotere problemen. Het is dus belangrijk in een vroeg stadium de verminderde mobiliteit van een gewricht te diagnosticeren en te behandelen.
Chiropractie heeft door haar werkingsmechanisme eigenlijk altijd een positieve invloed op het functioneren van het zenuwstelsel, de wervelkolom en gewrichten. Daarnaast is een adjustment een dusdanig subtiele behandelingsmethode dat er maar heel weinig contra-indicaties zijn voor het toepassen van chiropractie.
preventief werken

 

Jyoti