Bach bloesem remedies

Dr Edward Bach

Dr Edward Bach werd in 1886 geboren in Engeland. Hij werkte als arts, bacterioloog en immunoloog. Hij was ook geÔnteresseerd in homeopathie en raakte er van overtuigd dat levenshouding en denkwijze een belangrijke rol spelen bij het ontstaan en genezen van ziekte. Hij vond de persoonlijkheid dan ook belangrijker dan (de symptomen van) de aandoening zelf en vond dat de behandeling daar ook op gericht moest zijn. Daarom gaf hij zijn goedlopende praktijk in Londen op en ging op zoek naar een simpele natuurgeneeswijze. Toen hij in 1936 overleed, had hij een compleet systeem ontwikkeld van 38 remedies. De laatste jaren van zijn leven woonde en werkte hij in het landhuis Mount Vernon in Oxfordshire. Nog steeds is daar het Dr.Edward Bach Centre gevestigd.

Dr. Edward Bach was van mening dat wanneer lichaam, geest en ziel in harmonie verkeren, de mens immuun is voor ziekte. Deze opvatting past binnen een holistische opvatting en behandeling.

 

Dr Edward Bach

Agrimony

Aspen

Beech

Centaury

Cerato

Cherry Plum

Chestnut bud

1
AGRIMONY

2
ASPEN

3
BEECH

4
CENTAURY

5
CERATO

6
CHERRY PLUM

7
CHESTNUT BUD

 

 

Bach Bloesem Remedies

Bach Bloesem Remedies zijn tincturen op basis van planten, struiken en bomen. Een remedie, Rock Water, is een bronwater. Ze worden gebruikt om een emotionele en/of geestelijke disbalans te herstellen. Ze behandelen dus niet de ziekte of symptomen, maar de persoonlijkheid. Zo kunnen twee personen met eenzelfde klacht als artrose, gebaat zijn bij een verschillende combinatie, doordat de een zich slachtoffer voelt en steeds aandacht wil voor zijn pijn, terwijl de ander zijn ziekte ontkent, doorworstelt en doet of er niets aan de hand is.

Elke emotie en stemming heeft een positieve en een negatieve zijde. Iedereen heeft van nature alle positieve kwaliteiten in zich. Door allerlei omstandigheden kunnen deze echter in het gedrang komen en gaan de negatieve kanten overheersen. Elke remedie past bij een bepaald karakter, emotie of gemoedstoestand. Door het innemen van de passende remedie, worden de negatieve levenshouding en emoties niet onderdrukt, maar wordt de positieve kant versterkt en de balans hersteld. Bach Bloesem Remedies zorgen dat men zich bewust wordt van het negatieve aspect en deze vervolgens niet ontkent en verdringt, maar (h)erkent, begrijpt, accepteert en vervolgens transformeert naar het positieve.

Het is vanuit een holistische visie belangrijk de oorzaak van de disbalans te achterhalen en deze met de passende remedie te behandelen. Door een combinatie te maken met andere remedies en/of therapieŽn kan de balans het snelst hersteld worden.

 

Plantaardige oorsprong

 

 

 

 

Positieve kant versterkt

 

Chicory  

Clematis 

Crab Apple

Elm

Gentian

Gorse

Heather

8
CHICORY

9
CLEMATIS

10
CRAB APPLE

11
ELM

12
GENTIAN

13
GORSE

14
HEATHER

Behandeling

Bach Bloesem Remedies zijn 100% natuurlijk, veilig, hebben een milde werking en zijn geschikt voor mensen van alle leeftijden. Ze zijn prima te combineren met andere geneesmiddelen en behandelingen, werken niet verslavend en geven geen ongewenste bijwerkingen. Zoals elders beschreven (holistisch-consult), kunnen er wel behandeleffecten optreden als het bovenkomen van onderdrukte emoties, een beginverergering en/of uitscheidingsreacties.

Bach Bloesem Remedies zijn bijzonder geschikt om vaste patronen te doorbreken en voor het ontwikkelen en tot uitdrukking laten komen van je eigen persoonlijkheid.

Na het bespreken van de problemen en het onderzoek, volgt over het algemeen een behandeling. De uitgezochte combinatie van Bach Bloesem Remedies krijg je mee naar huis. Na enkele weken of eerder indien nodig, wordt het effect van de behandeling besproken. Naar aanleiding van de bevindingen wordt het vervolg van de behandeling bepaald. Bach Bloesem Remedies kunnen medisch noodzakelijke behandelingen niet vervangen.

 

Veilig en milde werking voor mens en dier

 

Patronen doorbreken

Effect van behandeling besproken

Holly

Honeysuckle

Hornbeam

Impatiens

Larch

Mimulus

Mustard

15
HOLLY

16
HONEYSUCKLE

17
HORNBEAM

18
IMPATIENS

19
LARCH

20
MIMULUS

21
MUSTARD

Zelfmedicatie

Het gebruik van Bach Bloesem Remedies is relatief simpel en door zijn zachte en veilige werking ook geschikt voor zelfmedicatie. Toch blijkt het voor veel mensen moeilijk de werkelijke oorzaak van hun problemen te doorgronden. Iedereen heeft wel een blinde vlek en het blijft moeilijk van jezelf toe te geven dat je bijvoorbeeld jaloers, dominant of egocentrisch bent. Bij Jyoti helpen wij je de onderliggende oorzaak van je klachten of problemen te vinden en te behandelen. Wij geven je inzicht in je eigen persoonlijkheid en je wijze van functioneren en helpen je vaste patronen te doorbreken.

 

Onderliggende oorzaak van klachten

Oak

Olive

Pine

Red Chestnut

Rock Rose

Rock Water

Scleranthus

22
OAK

23
OLIVE

24
PINE

25
RED CHESTNUT

26
ROCK ROSE

27
ROCK WATER

28
SCLERANTHUS

Gebruik en dosering

Soms is een eenmalige dosis voldoende, maar over het algemeen krijg je een gebruiksflesje met daarin de uitgezochte combinatie Bach Bloesem Remedies mee naar huis. Hieruit neem je meerdere malen per dag enkele druppels. De exacte dosering verschilt per individu en wordt vastgesteld tijdens het consult en vermeld op het etiket.

Is individu afhankelijk

Star of Bethlehem

Sweet Chestnut

Vervain

Vine

Walnut

Water Violet

White Chestnut

29
STAR OF BETHLEHEM

30
SWEET CHESTNUT

31
VERVAIN

32
VINE

33
WALNUT

34
WATER VIOLET

35
WHITE CHESTNUT

 

Indicaties:

Bach Bloesem Remedies zijn goed te gebruiken bij zowel acute als chronische aandoeningen.

In acute gevallen is het effect van de Bach Bloesem Remedies vaak snel, binnen enkele minuten tot een uur, merkbaar. Voor chronische gevallen kan het wat langer duren voor je effect merkt en moet de behandeling vaak ook wat langer volgehouden worden om terugval te voorkomen. Bach Bloesem Remedies helpen om de balans te herstellen bij klachten ten gevolge van:

- Angst
- Onzekerheid
- Eenzaamheid
- Overgevoeligheid
- Overbezorgdheid
- Moedeloosheid
- Depressie
- Wanhoop
- Jaloezie
- Geen rust kunnen vinden
- Nachtmerries
- Malende gedachten
Enz.

Kortom, bij alle klachten waarbij emoties een rol spelen, kunnen Bach Bloesem Remedies ingezet worden. Bach Bloesem Remedies zijn ook uitstekend geschikt als ondersteuning bij persoonlijke groei en ontwikkeling en spirituele bewustwording.

 

Acute en chronische aandoeningen

 

 

 

 

 

 

 

Klachten waarbij emoties een rol spelen

Wild Oat

 

 

Wild Rose

Willow

36
WILD OAT

37
WILD ROSE

38
WILLOW

 

Rescue Remedy  

Rescue Remedy is een combinatie van 5 Bach Bloesem Remedies:

- Rock Rose: tegen paniek
- Impatiens: tegen ongeduld en irritatie
- Clematis: voor helderheid van geest en dreigend bewustzijnsverlies
- Star of Bethlehem: tegen schok en schrik
- Cherry Plum: om kalm te blijven in moeilijke situaties

Rescue Remedy is te gebruiken in alle situaties die je als ingrijpend, spannend of stressvol ervaart. In situaties die je emotioneel uit je evenwicht brengen, zorgt Rescue Remedy voor een snel herstel. 

Rescue Remedy kan puur ingenomen worden of verdund met water. Enkele druppels zijn voldoende. Dit kan elke 10 minuten herhaald worden tot het gewenste effect bereikt is.

Belangrijk: Probeer bij bewusteloze mensen niet Rescue Remedy of enig ander middel via de mond toe te dienen. Een goed alternatief bij mensen is het aanbrengen op de lippen, achter de oren, op de slapen en/of op de polsen. 

Enkele voorbeelden voor het gebruik van Rescue Remedy:

- Paniek
- Ongeval
- Schrik
- Slecht nieuws
- Examen
- Hyperventilatie
- Stress
- Afrijden voor auto of motor
- Uit evenwicht door discussie of ruzie
- Zenuwen of nervositeit voor een feest
- Bezoek aan arts of tandarts
- Rouwproces
- Sollicitatiegesprek
- Spreken in het openbaar
- Ontslag
- Vliegangst

5 Bach Bloesem Remedies

 

 

Emotioneel uit evenwicht

 

 

 

 

 

 

 

Voorbeelden

 

 

Rescue Cream

Rescue Cream is een crŤme heeft dezelfde combinatie van Bach Bloesem Remedies als Rescue Remedy, met daaraan toegevoegd Crab Apple. Rescue Cream heeft een verzachtende en reinigende werking op de huid en kan gebruikt worden na een val, stoten of verkeerde beweging. Het verzacht bij zonnebrand en insectenbeten en kan gebruikt worden bij een schrale of schilferige huid.

 

Verzachtende en reinigende werking

 

 

 

Jyoti