Artrose: de therapiemogelijkheden

 

 

Inleiding

In een vorig artikel is uitgelegd dat artrose een gewrichtsaandoening is waarbij door een onderliggende oorzaak gewrichtsslijtage met botwoekeringen ontstaat. De hond kan er meer of minder last van hebben en hoewel de kans op artrose groter wordt naarmate het dier ouder wordt, zien we het steeds vaker en in ernstigere mate ook bij steeds jongere honden. Zoals in het eerste artikel is uitgelegd, dienen fokmaatregelen genomen te worden om de erfelijke aandoeningen tot het minimum te beperken. Daarnaast is operatief ingrijpen vaak noodzakelijk om de gewrichtsaandoening te verhelpen en artrosevorming zoveel mogelijk te voorkomen. In dit artikel wordt uitgebreid aandacht besteed aan de verschillende therapiemogelijkheden.

 

gewrichtsslijtage met botwoekeringen
Gewicht en beweging
Het belang van een goed gewicht bij artrose wordt nog vaak onderschat. Elk grammetje teveel aan lichaamsgewicht is een extra belasting voor de toch al aangetaste gewrichten en werkt artrosevorming in de hand. Aangezien de meeste honden in Nederland te dik zijn, is afvallen de eerste belangrijke stap bij de aanpak van artrose. Al het vet moet weg!
Daarnaast is het belangrijk de bespiering juist optimaal te krijgen. De stabiliteit van een gewricht komt voor 80% door de bespiering. Zonder goede bespiering zal het gewricht dus meer speling hebben, wat artrosevorming in de hand werkt en meer pijn geeft. Rust is dus uit den boze voor een hond met artrose. Ze moeten in beweging blijven, maar wel op een verantwoorde manier. Overbelasting door gekke bewegingen of te lange duur moeten vermeden worden. Vaker korte wandelingen en rechtlijnige beweging, bv naast de fiets zijn het best. Ook zwemmen is goed, mits de hond niet op de kant hoeft te klauteren, maar gewoon het water in en uit kan lopen.
Zonder een optimaal gewicht en verantwoorde beweging hebben alle volgende therapieŽn weinig zin! Dan is het dweilen met de kraan open.

 

teveel aan lichaamsgewicht is een extra belasting
Voeding, voedingssupplementen en fytotherapie
Alle bouwstoffen voor het lichaam, dus ook die van de gewrichten, komen uit de voeding. Het belang van goede voeding bij gezondheid en ziekte wordt nog steeds onderschat en wat als goede voeding beschouwd wordt, wordt sterk bepaald door de commerciŽle voederleveranciers. In ieder geval dient goede voeding alle bouwstoffen in optimale hoeveelheden te bevatten. De beste voeding is naar mijn idee nog altijd de verse voeding, aangevuld met bepaalde voedingssupplementen naar gelang de gezondheidstoestand van een dier. Maar ook de commerciŽle voederfabrikanten zijn het nut gaan zien van bepaalde supplementen en voegen deze steeds vaker standaard toe aan bepaalde lijnen. Bij artrose kan gedacht worden aan glucosamine, chondroitine, extra calcium, magnesium en vitamine C, MSM, antioxydanten en meervoudig onverzadigde vetzuren. Als kruiden (fytotherapie) zijn bijvoorbeeld duivelsklauw, brandnetel en heermoes het proberen waard. Win eerst informatie in bij een (voedings)deskundige voor begonnen wordt met verse voeding, supplementen en/of kruiden.

 

verse voeding
Chiropractie, Fysiotherapie en Hydrotherapie
Een chiropractor kan, liefst in samenwerking met een dierfysiotherapeut, zorgen voor het herstel en behoud van de normale beweeglijkheid van de gewrichten. Aangetoond is dat door regelmatige chiropractische behandelingen de voortgang van de artrosevorming afgeremd wordt. De fysiotherapeut richt zich meer op de bespiering, waarbij vooral hydrotherapie goed werkt. Hierbij zwemt de hond in warm water en dit past uitstekend in een verantwoord bewegingsregiem voor artrosehonden.

 

behoud van de normale beweeglijkheid van de gewrichten
Homeopathie, Homotoxicologie, Traditionele Chinese Geneeskunde en Massage
Homeopathie en acupunctuur zijn vormen van behandeling die door een homeopathisch werkend dierenarts respectievelijk veterinair acupuncturist toegepast kunnen worden, in aanvulling op bovenstaande mogelijkheden. De therapie wordt daarbij afgestemd op het individuele dier. Sommige veterinair acupuncturisten hebben een vervolgopleiding gedaan om Chinese kruiden voor te kunnen schrijven. Ook homotoxicologie, waarbij met homeopathische complexpreparaten gewerkt wordt, is zeer effectief.
Er zijn diverse homeopathische complexpreparaten op de markt, die relatief veilig zijn om zelf uit te proberen. Voor het zelf toepassen van massage, acupressuur en dergelijke, zult u eerst een cursus moeten volgen of anderszins instructie krijgen, zodat u weet wat u doet, maar dan is het ook een geweldige manier om de hond te helpen en de onderlinge band nog extra te versterken.

 

afgestemd op het individuele dier
Pijnstilling en ontstekingsremming
Pijnstilling en ontstekingsremming dient in de eerste plaats gezocht te worden in de hierboven genoemde optimalisering van het gewicht en de beweging. Genoemde therapieŽn zijn veelal ook pijnstillend en/of ontstekingsremmend. Heeft een hond desondanks veel pijn, dan is het voor zijn welzijn belangrijk om een pijnstiller/ontstekingsremmer te geven in de vorm van NSAIDís, zoals Metacam, Rimadyl of Previcox. Het gebruik van steroÔde middelen als pijnstiller/ontstekingsremmer, zoals prednison en dexamethason dienen vermeden te worden, daar deze het gewrichtskraakbeen aantasten en op den duur de artrose dus verergeren. Het gevaar van pijnstilling is dat de hond zichzelf forceert. Daarnaast hebben alle genoemde middelen kans op ernstige bijwerkingen. Naar mijn mening moet het gebruik van pijnstillers dan ook bewaard worden tot het moment dat de andere mogelijkheden van therapie niet meer voldoende effect hebben en het echt niet meer gaat zonder.

 

ernstige bijwerkingen
Conclusie
Artrose is een vervelende kwaal, waar echter vele therapiemogelijkheden zijn die de hond nog een kwalitatief goed en lang leven kunnen geven. Naast een optimaal gewicht en verantwoorde beweging, zijn het vooral de voeding(ssupplementen) en alternatieve behandelwijzen zoals chiropractie, homeopathie en acupunctuur die uitkomst bieden. Artrose is niet slechts ouderdom, waar niets aan te doen is! kwalitatief goed en lang leven

 

Jyoti