Artrose: gewoon ouderdom?

 

 

Inleiding

Artrose wordt vaak beschouwd als ‘ouderdom’ en iets wat gewoon hoort bij de oudere hond. Maar is dat wel terecht? Ouderdom is geen ziekte. Ouderdom geeft wel meer kans op verschillende aandoeningen, waaronder artrose. Artrose is gewrichtsslijtage, waarbij door chronische ontsteking botwoekeringen ontstaan in een of meer gewrichten. Het is geen op zichzelf staande ziekte, dat wil zeggen dat er altijd een onderliggende oorzaak is.

 

vaak beschouwd als ‘ouderdom’
Oorzaak
De oorzaak van artrose is niet eenduidig. Heel veel aandoeningen kunnen leiden tot en/of gepaard gaan met slijtage van de gewrichten en botwoekeringen, dus artrose. Chronische irritatie van gewrichten kan veroorzaakt worden door al dan niet erfelijke groeistoornissen, defecten in het gewricht, parasieten en langdurige overbelasting. Denk hierbij aan heup- (HD), elleboogdysplasie (ED), osteochondrose (OCD), gescheurde kruisbanden, ziekte van Lyme en auto-immuunziekten zoals reuma. Werk- en sporthonden worden vaak dermate zwaar belast, dat zij op latere leeftijd artrose ontwikkelen. De kans op artrose wordt bij het ouder worden groter, maar het wordt steeds vaker en op steeds jongere leeftijd aangetroffen.

 

slijtage van de gewrichten en botwoekeringen
Symptomen
De symptomen zijn onder andere afhankelijk van de onderliggende aandoening. De artrose zelf kan aanleiding zijn tot stijfheid, pijn, (start)kreupelheid, moeite met opstaan, niet meer goed kunnen springen, moeite met traplopen, minder ver kunnen/willen lopen en minder graag uitgaan. De honden zijn niet meer zo te porren voor een spelletje. Doordat de hond minder actief wordt, zullen de spieren in omvang afnemen.

 

stijfheid, pijn, (start)kreupelheid
Diagnose
De diagnose ‘artrose’ wordt gesteld aan de hand van de symptomen, lichamelijk onderzoek en het maken van röntgenfoto’s. Soms geeft dit ook duidelijkheid over de oorzaak van de artrose, maar soms is verder onderzoek, bijvoorbeeld in de vorm van bloedonderzoek of een gewrichtspunctie noodzakelijk om de oorzaak van de artrose te achterhalen. Overigens kan het zijn dat een hond die op röntgenfoto’s zware artrose laat zien, daar in het dagelijks leven helemaal niet zoveel last van heeft, terwijl een andere hond met slechts beginnende artrose, bijna niet meer kan lopen van de pijn. Een röntgenfoto zegt dus niet meer dan dat er artrose is en in welke mate. De mate van pijn en bewegingsbeperkingen voor de hond, zijn daaruit niet op te maken. Dat laat de hond zelf zien. De aanpak van artrose is dan ook maatwerk.

 

symptomen, lichamelijk onderzoek, röntgenfoto’s
Therapie
Artrose is niet te genezen. De aanwezige botwoekeringen zullen over het algemeen niet verdwijnen. De therapie richt zich allereerst op de onderliggende aandoening en ten tweede op het voorkomen van verdere schade aan het gewricht. En natuurlijk is het belangrijk om te zorgen dat het dier zo min mogelijk ongemak in de vorm van pijn en stijfheid ondervind, met andere woorden, om de kwaliteit van leven zo lang mogelijk zo goed mogelijk te houden. Bij erfelijke aandoeningen is een verantwoord fokbeleid natuurlijk prioriteit nummer 1. Helaas is het individuele dier dat al last heeft van de kwaal, daar niet mee geholpen, maar het voorkomt in de toekomst veel ellende voor andere honden. Bij sommige aandoeningen, zoals gescheurde kruisbanden, OCD en ED/HD, is operatie de beste weg om de oorzaak van de kreupelheid weg te nemen en de ontwikkeling van artrose te voorkomen of af te remmen. De keuze voor wel of niet opereren is lastig en dient in overleg met de dierenarts en/of specialist genomen te worden.

Het fokbeleid en operatief ingrijpen bij gewrichtsaandoeningen zijn vooral preventieve maatregelen. Voor de behandeling van verder gevorderde stadia van artrose zijn er vele andere mogelijkheden. Naast het gebruik van reguliere pijnstillers en ontstekingsremmers, zijn chiropractie, acupunctuur, homeopathie, voeding(ssupplementen), fysiotherapie en fytotherapie zeer effectief bij de behandeling van artrose. Hier wordt in een volgend artikel op ingegaan.

 

niet te genezen
Samengevat
Artrose is niet slechts een kwestie van ouderdom, maar gewrichtsslijtage met botwoekeringen door een onderliggende aandoening die al op jonge leeftijd de kop kan opsteken en ernstige klachten kan geven. Er zijn vele mogelijkheden van therapie, waarop in een volgend artikel verder wordt ingegaan. mogelijkheden van therapie

 

Jyoti