Allergie bij honden

 

 

Inleiding

AllergieŽn bij dieren komen steeds meer voor. Een allergie is een overgevoeligheidsreactie voor vlooien, mijten o.a. huisstofmijt, pollen en/of voedingsstoffen. Hierbij volgt een (te) heftige ontstekingsreactie van het lichaam, ook op een kleine hoeveelheid van de betreffende stof. De oorzaak van allergieŽn is altijd terug te voeren op de darmgezondheid, vaak in combinatie met een andere factor die de allergie triggert. Vaccinaties zijn hier berucht. Bij sommige rassen komt het duidelijk meer voor dan bij andere rassen en speelt erfelijkheid dus een rol. Een kenmerk van allergie is dat het in de loop der tijd erger wordt en dat het dier vaak ook steeds meer allergieŽn ontwikkeld. Het is dus zaak een allergie op tijd te onderkennen en adequaat te behandelen.

 

overgevoeligheidsreactie

Symptomen

Bij een allergie voor voedingmiddelen zien we maag-darmklachten: boeren, misselijkheid, gras of vreemde dingen eten, braken, buikpijn, rommelende darmen, diarree, slijm en/of bloed bij de ontlasting, winden laten. Vaak komen er na verloop van tijd ook huid- en vachtproblemen, omdat het dier onvoldoende voedingsstoffen uit de darmen op kan nemen en zo tekorten krijgt aan bepaalde voedingsstoffen.

Bij allergie voor vlooien, mijten en pollen, zien we meestal jeuk. Soms is deze seizoensgebonden (denk aan hooikoorts bij mensen in het pollenseizoen), maar vaak en in chronische gevallen het hele jaar door, waarbij wel kan opvallen dat het in bepaalde seizoenen beter of slechter gaat, dan wel dat bijvoorbeeld regen of mist de klachten verergeren. De jeuk uit zich in krabben, bijten en likken, soms tot bloedens toe. De bekende hotspots en ontsteking van de anaalklieren kunnen ook wijzen op een allergie.

Bij allergieŽn zijn we vaak een verkleuring van de huid. Meestal is de huid rood verkleurt, in chronische gevallen wordt de huid zwart en zien we ook vaak een verdikking van de huid. Eczeem is ook een bekend symptoom, net als huidschilfers. Soms wordt de huidaandoening gecompliceerd door de aanwezigheid van een gist of schimmel. De plaats van de jeuk is afhankelijk van de oorzaak van de allergie. Bij vlooienallergie zien we bijvoorbeeld eerst met name bij de staartbasis jeuk en een oorontsteking wil nog wel eens een eerste signaal zijn van een voedingsallergie.

 

jeuk

Diagnose

Vaak geven de aanhoudende klachten zoals boven beschreven al wel een idee van een allergie, maar het valt niet altijd mee om het allergeen (= de stof die de allergie veroorzaakt) zelf te achterhalen. Bij maag-darmklachten moeten eerst andere oorzaken uitgesloten worden met behulp van bloed- en/of ontlastingsonderzoek. Bij een scopie kunnen biopten genomen worden van het darmslijmvlies. Uiteindelijk zal een eliminatiedieet gevolgd moeten worden. Hierbij wordt het dier voor twee maanden op een dieet gezet, waarbij het belangrijk is dat gekozen wordt voor voedingsmiddelen die het dier nog nooit eerder gehad heeft EN dat het dier naast dit eliminatiedieet verder helemaal niets anders krijgt. Geen koekjes, tussendoortjes, met de pot mee-eten, kluifjes, beloninkjes, stukje fruit, echt helemaal niets. Dat is voor de eigenaar vaak een grotere uitdaging dan voor het dier zelf...

Hoewel veel dierenartsen een zogenaamde hypoallergene voeding verstrekken, voldoet dit niet als eliminatiedieet. Reageert het dier goed, dan is de diagnose weliswaar gesteld en heeft de eigenaar meteen een voeding die levenslang gegeven kan worden, maar als het dier niet reageert, is het nog steeds mogelijk dat het toch om een voedingsallergie gaat. Hoewel een hypoallergene voeding veel makkelijker is voor de eigenaar, is het dus toch beter om altijd eerst een eliminiatiedieet te geven.

Bij jeuk en huidklachten, moet allereerst vlooien als oorzaak uitgesloten worden. Gelukkig zijn deze relatief eenvoudig te bestrijden, waarbij zeker in het begin, ook de omgeving vlovrij gemaakt moet worden. Bij een vlooienallergie is een strikt doorgevoerde preventie vervolgens levenslang noodzakelijk.

eliminatiedieet

 

Jyoti